Spar hvor du kan

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Hvis du har fulgt lidt med i medierne, så så du måske også forleden, at det var såkaldt Earth Overshoot Day den 1. august. Hvis du ikke lige er helt med på, hvad det er, så lad os lige genopfriske det i korte træk. Vi menneskerne bruger løs af jordens ressourcer, og vi bruger også løs i en sådan grad, at jorden ikke kan nå at gendanne det. Det er eksempelvis olie der bliver brugt, træer der bliver fældet osv.

Earth Overshoot Day.

Den 1. august 2018 markerede Earth Overshoot Day, hvilket var den dag hvor ressourcerne for hele 2018 var brugt, hvis jorden skulle kunne gendanne det, og året er som bekendt langt fra slut. Dagen falder tidligere og tidligere i takt med at forbruget blot stiger og stiger, det er dermed også den tidligste dato nogensinde, at det har været Earth Overshoot Day.

Det kan virke som en tændstik i en vulkan eller en dråbe i havet, når du går og forsøger at minimere dit aftryk her på jorden. Ikke desto mindre så er det lige præcis noget af det, der har en stor betydning, hvis der er nok der gør det. For selvom vi danskere nok over en bred kam ser os selv, som en nation der går forrest, når det kommer til at være grønne, så er vi faktisk blandt de store syndere. Hvis hele verden lavede som Danmark, ville vi forbruge jordens ressourcer 4,2 gange om året, og Danmark er faktisk nummer 9 på listen over lande der forbruger mest (naturligvis i forhold til indbyggere).

Ændr’ dit mindset

Det betyder naturligvis at regeringen bør skride voldsomt ind og regulere meget mere, ligesom de store virksomheder i langt højere grad bør tage ansvar end de gør nu. Meget af det skal dog også komme nedefra, altså fra os danskere, der skal blive bedre til at spare på CO2’en og alt det andet. En af de rimelig store syndere er vores husstande, der er fyldt med apparater der laver massiv CO2 udledning. Skifter du eksempelvis et gammelt køleskab ud med et nyt energivenligt køleskab, kan du spare både penge og udledning, og dette gælder alle dine hvidevarer.

Generelt skal vi bare være bedre til at forbruge mindre. Lad være med at bruge tørretumbleren, når du kan hænge tøjet op. Put flere ting i oven på samme tid. Kog grøntsager i samme gryde i stedet for i hver sin. Tag cyklen mere og lad bilen stå til regnvejrsdagene. Drop flyrejserne og tag ud i den danske natur. Der er så meget vi kan gøre, men der er så få der gør det.

Forandring starter hos os alle sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *