Spanien er en af Europas mest besøgte feriedestinationer, og hvert år besøger millioner af europæere Barcelona, Madrid, Costa del Sol og naturligvis ikke mindst Mallorca, der er en af de mest besøgte øer. Sådan har det været i mange årtier, og de millioner af besøgende år efter år har i den grad sat deres spor i den spanske natur.

Det lokale parlament for Balearerne (Mallorca, Ibiza, Menorca) har taget konsekvensen af dette. Derfor har de indført en afgift der er gældende fra juli i år. En afgift der bliver pålagt alle personer over 16 år, og er gældende pr. overnatning, hvilket vil sige, at nu flere overnatning, nu mere skal der betales i afgift. Du kan læse meget mere og afgiften hos Bravo Tours.

Afgiften er lidt varierende og er på en euro, hvis man bor på et hotel der er 1-3 stjerner og bor man på et bedre hotel end dette er beløbet 2 euro, da disse typisk også forurener mere. Beløbet falder efter 10 dages ophold, ligesom det bliver billigere i lavsæsonen end højsæsonen. Det er et relativt lille beløb, og bliver sjældent mere end et par hundrede kroner for en almindelig ferie, men disse penge kan få en kæmpe betydning.

De penge der kommer ind fra afgifterne, skal nemlig bruges som et led bæredygtig turisme, hvor pengene skal bruges til at holde naturen ren og gøre skaden god efter tusinder turister der besøger strande og lignende, og ikke altid er lige gode til at rydde op efter sig.

Det kan godt være du lige skal ligge lidt oveni prisen, hvis du har bestilt en rejse Mallorca, men til gengæld kan du gøre det med lidt bedre ro i den grønne samvittighed. Den spanske regering har ikke helt anerkendt den beslutning som parlamentet for Balearerne har truffet med afgiften, men har heller ikke planer om at arbejde i mod det.

Vi synes, at det er et fantastisk tiltag, og en rigtig god ide, at lade turisterne betale en lille del, hvor den store skade de volder på et område. Hvis man er to der rejser sammen og skal være der en uge, koster det mellem 75 og 150 kroner ekstra pr person, og det er givet godt ud, for at Mallorca, Ibiza, Menorca eller hvor du nu skal hen også er lækker at besøge om 5 eller 10 år.

Det ville give god mening, hvis alle lande gjorde noget lignende, at opkræve en afgift der er dedikeret til at bruge til naturvedligeholde, så de penge ikke bliver ædt op af andre budgetter der ikke hjælper vores jord.