Økologiske madvarer giver en god smag i munden

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

Hvorvidt det overhovedet er muligt at smage forskel på økologiske og ikke-økologiske madvarer er der delte meninger om, men egentlig er det heller ikke afgørende. Økologi handler nemlig ikke først og fremmest om bedre smag, men derimod om at tage ansvar for både eget og andres liv, både nu og i fremtiden. Og mange af os oplever i hvert fald, at økologiske produkter giver en bedre smag i munden i overført betydning, hvad enten det handler om madvarer eller andre produkttyper.

Forbrugerne stiller heldigvis i stigende grad krav om økologi på alle områder, og det er en rigtig god udvikling. Hvis vi står sammen om at støtte de økologiske tiltag, har vi som forbrugere langt større magt, end vi måske forestiller os. De fleste er udmærket bekendt med tilstedeværelsen af økologisk frugt og grønt, men det er mange områder, hvor valgmuligheden også er aktuel. Læs med, og se et par eksempler på, hvor man også kan vælge økologi.

Økologiske hud- og hårplejeprodukter

Fælles for næsten alle de store mærker inden for kosmetik og plejeprodukter er, at de tilsyneladende drives udelukkende med profit for øje. I hvert fald er der masser af eksempler på, at de næsten skal tvinges til at fjerne skadelige stoffer fra produkterne, hvis der opdages et problem med et tilsætningsstof. Og det er jo netop det vi ser rigtig meget af i disse år: De senere årtier har man ukritisk tilsat en lang række kemikalier og tilsætningsstoffer, som på den korte bane har en række ønskværdige virkemåder som for eksempel effektiv rengøringsevne eller blødgørende egenskaber.

Efterhånden som videnskaben bliver klogere, viser det sig, at det ene tilsætningsstof efter det andet desværre også har en række negative bivirkninger, som på både kort, og ikke mindst lang sigt, kan volde alvorlig skade. Et eksempel er SLS (natriumlaurylsulfat), som i dag tilsættes næsten alle typer af shampoo. Stoffet er meget effektivt til at rense håret for fedt, men nu viser det sig, at det også renser hovedbunden for det fedtlag, der ellers fra naturens hånd er tænkt som et beskyttende lag. Det giver anledning til kløe, udslet og deciderede tilfælde af allergier. Heldigvis er der flere steder på markedet adgang til økologiske SLS-frie shampooer fra producenter, som forsøger at gøre op med fortidens synder.

Økologisk kaffe og te

Vi danskere er storforbrugere af te og særligt kaffe. Det hedder sig, at vi er den nation i verden, der bruger mest kaffe, målt i forhold til antallet af indbyggere. Hovedparten af den kaffe, der dyrkes på verdensplan, dyrkes efter konventionelle metoder, dvs. med brug af blandt andet gift, som både skader miljøet og de arbejdere, der plukker kaffebønnerne. Som storforbrugere af kaffe har vi danskere måske et særligt ansvar for at få flyttet dyrkningen over på bæredygtige metoder, og det gør vi bedst ved at købe de økologiske produkter.

Prøv for eksempel at se det økologiske udvalg af kaffe på Dinsmag.dk. Her er noget for enhver smag, og der er både hele bønner, formalede bønner og instant-produkter. Prisen er der bestemt heller ikke noget i vejen med, så det er svært at finde gode undskyldninger for ikke at gå økologisk på den front.

Mulighederne bliver flere og flere

I dag kan man også få tøj, rengøringsartikler og en lang række produkter, som er økologisk funderede. Tænk over det, hver gang du handler, og beslut dig for at blive en del af den bølge, der de kommende år kommer til at trække udviklingen tilbage til rødderne til gavn for både mennesker og miljø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *