Økologisk vin

Økologisk vin vinder frem

De hyperlænker du finder i dette indlæg er af kommerciel karakter og dermed er indhold og link af betalt karakter.

På verdensplan er det under 5% af alt den vin som bliver konsumeret som er økologisk. Det lyder måske ikke af meget, men faktisk er det en kæmpe fremgang i dette årtusinde.

I 2010’erne var økologisk vin blevet populær på spisesteder i de store kosmopolitiske byer som Paris og New York. Den berømte, københavnsbaserede restaurant Noma præsenterede en vinmenu, der udelukkende bestod af økologiske vine. Nogle traditionelle vinindustriforeninger har tabt kampen til økologiske vine. Detailhandlere som Sveriges Systembolaget, det statsejede alkoholmonopol, udvidede aggressivt salget af flasker økologisk vin ved at vise dem på fremtrædende placeringer i butikker. I 2011 var salget af økologiske vine 6% i Systembolaget, men i 2016 var den over 20%.

Hvorfor er økologiske vin blevet populært?

Der er en “renhed” i smag og charme som ofte er forbundet med økologisk vin, og det har vist sig at være et kraftfulde marketingværktøjer. Det er dog stadigt ofte kun eksklusive vinforhandlere, hvor man kan købe de bedste økologiske vine. Økologiske vine blev i stigende grad efterspurgt af personer, der søgte håndlavede vine med klar terroir, og som ønskede produkter med så få tilsatte kemikalier som muligt. Økologisk vin gik måske glip af den generelle stigende interesse for økologiske produkter i slutningen af ​​det 20. århundrede, men nu ser det ud til at den er kommet med på bølgen af succes har i begyndelsen af ​​det 21. århundrede.

 

Biodynamiske vine

Navnlig har biodynamiske vine skabt et særligt ry for kvalitet. Biodynamiske vine er også økologiske vine, men har derudover ekstra særlig krav til dyrkningsmetoden. Den noget kontroversielle østrigsk filosof Rudolf Steiner havde etableret principperne for biodynamisk landbrug i begyndelsen af ​​1920’erne. Efter Steiners overbevisning om, at universet er sammenkoblet, koordineres plantning og andre aktiviteter med bevægelser af himmellegemer som månen og planeterne, og specielle kompostpræparater begraves i jorden og sprøjtes på planterne. Det biodynamiske landbrug forblev som helhed en nichet indtil 1970’erne, men derefter har det vundet indpas, især i Europa, hvor tilhængere skabte nogle store virksomheder, som den tyske naturforhandler Alnatura. Ingen kender helt effekten af disse dyrkningsmetoder, men nogle vineksperter siger, at disse teknikker hjælper plantens vitalitet og sundhed, mens andre mener, at den vigtigste fordel er simpelthen, at biodynamisk vinavl er ekstremt krævende, og det kræver derfor mere opmærksomhed. Det er almindeligt kendt, at nogle af verdens mest efterspurgte, præmierede og dyre flasker vin er biodynamiske.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *