Udregninger viser, at vi danskere bruger lidt over 100 liter hver eneste dag, og det er altså hver i sær. Det er mange millioner liter vand hver eneste dag, og langt størstedelen af disse kommer fra vores grundvand, som der dermed bliver mindre af for hver time der går. Der kommer naturligvis også nyt grundvand, men det kommer ikke med samme hast som det forsvinder med. Vi bør derfor spare så meget på vandet som det er muligt. Det betyder, at man ikke bør lade vandet løbe unødvendigt, tage for lange bade, bruge de store skyl på toilettet og lignende.

Ja der er faktisk meget der kan gøres for at spare på vandet, hvilket ikke kun er godt for miljøet, det er også noget der kan mærkes økonomisk. Som det fleste nok er klar over, koster vand stort set ikke noget, men det gør afledning af det. Som nævnt kan man gøre mange små ting for at spare på vandet. Hvis man bor i et hus, kan man spare tusindvis af liter ved at anskaffe sig en regnvandsbeholder, der opsamler regnvandet.

Det vand kan så bruges til alt fra tøjvask og toiletskyl (med lidt tilpasninger), til havevandning, hvilket er en af de helt store syndere, når det kommer til at bruge vand i Danmark. Regnvand indeholder mindre kalk end almindeligt vand, hvilket gør det godt til især tøjvask og vask af bilen. Dog skal man være opmærksom på, at man skal have en faskine anlagt til det overskydende vand, så man ikke får oversvømmet haven. Du kan læse mere om faskiner her.

Hvis alle mennesker med et hustag gjorde dette, kunne kloden spare millioner af liter vand hver eneste dag, og dermed spare på jordens sparsomme ressourcer. Vi kan ikke få alle til at gøre det, men vi kan starte et sted, og det bør være med os selv.